
 

 

 
BVI1 position on Consultation Paper on Draft Regulatory Technical Standards on Pillar 2 add-
ons for investment firms under Article 40(6) of Directive (EU) 2019/2034 
 
In general, we agree with the proposed approach based on different steps and general metrics for 
competent authorities to assess, determine and, where necessary, update the amount of additional own 
funds the investment firms should hold to cover relevant risks. As we understand the proposal, the 
assessment mentioned in the draft RTS does not provide detailed requirements (such as specifications 
in euro amounts) how a competent authority uses these metrics to determine additional own funds in 
individual cases. We welcome such an approach because the determination of a concrete amount of 
additional own funds will then be at the discretion of the competent authority having regard to the 
specific case. However, we see a need for further clarifications and improvements which are specified 
in our answers to the questions raised in the consultation paper as follows. 
 
Question 1. Do you have any comments on the structure and elements included in this Consultation 
Paper for the computation of Pillar 2 add-ons? 
 
Article 1(3) Draft RTS (recovery plans): The requirement in paragraph 3 could be misunderstood to 
mean that all investment firms must have recovery plans in place and available information on recovery 
action and governance arrangements should then be considered by competent authorities. According to 
Article 63 of the IFD, the scope of the Directive 2014/59/EU (BRRD) and thereby the obligation to 
implement recovery plans is limited to certain investment firms which are subject to the initial capital 
requirements laid down in Article 9(1) of the IFD. This only includes those that are authorised under 
MiFID to engage investment activities listed in points (3) and (6) of Section A of Annex I to Directive 
2014/65/EU and must maintain initial capital of €750,000 for this purpose. All other investment firms 
(such as portfolio managers), not covered by the BRRD, are not obliged to draw up corresponding 
recovery plans. We therefore suggest clarifying that information on recovery actions and governance 
arrangements should be only considered if it is required by law. 
 
Articles 2 and 3 Draft RTS (material risks): Even if the heading refers to material risks, the 
requirements in Articles 2 and 3 of the Draft RTS should also be limited to material risks only. Here, the 
wording could give the impression that all risks are to be assessed. However, Article 40(1)(a) IFD is 
explicitly limited to material risks that are not or not sufficiently covered by the own fund requirements. 
 
Articles 2(2) subparagraph 2 and 3(2) subparagraph 2 Draft RTS (facilitations): We welcome the 
proposed facilitation for investment firms subject to an initial capital requirement lower than the 
requirement laid down in Article 9(1) of Directive (EU) 2019/2034. The draft requires that where more 
granular quantification is deemed by competent authorities as not feasible or as overly burdensome, the 
measurement needs not be performed at the level of each risk category but on an aggregate level. 
However, it should be clarified additionally that material risks that cannot be limited (e.g. certain 
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operational risks) must be taken into account when determining the overall risk profile on the basis of a 
plausibility check. 
 
Article 3(2)(b) Draft RTS (interest rate calculation): We suggest clarifying that there is no obligation 
for investment firms to introduce interest rate risk calculations for non-trading book activities unless they 
are already required by legal text already in force. While it was confirmed during the public EBA hearing 
on the SREP Guidelines that no new obligation is to be introduced, it would be beneficial to implement 
this caveat in the legal text. 
 
Question 2. Do you agree with the proposed indicative qualitative metrics? Are there any other aspects 
or situations not sufficiently taken into account in this proposed approach? 
 
The parameters listed in the Draft RTS that the supervisory authority is to use in its assessment (e.g. 
indicative qualitative metrics) seem not appropriate in any case to quantify the desired outcome of 
additional own funds. In particular, the proposed metrics for measurement of the risk-to-client (Article 
6(2) of the Draft RTS) are not appropriate and should be replaced by a general approach such as: are 
the current own funds sufficient to cover the existing overall risks and resulting potential liabilities (e.g. 
claims for damages due to professional liability claims, implementation of faulty processes)? The focus 
should therefore rather be on the criteria on risks of losses or damage caused by a relevant person 
through the negligent performance of activities for which the investment firm has legal responsibility and 
which are not already covered by the statutory own funds. As an example, Articles 12 and 13 of the 
Delegated Regulation (EU) No 231/2013 provide such a principle-based approach with a list of 
examples of risks and qualitative requirements such as a historical database which should be 
considered. This approach would be much more effective than picking out individual losses and risks 
whose risk consideration may shift over time. This applies, in particular, to the following points: 
 
 This applies to the amount of assets under management (Article 6(2)(c) of the Draft RTS). It is not 

clear why the mere amount of assets under management should be able to provide an indication 
that could lead to higher risks that would have to be covered by additional funds. This leads the 
requirement to hold own capital based on a K-factor AUM ad absurdum. The same approach 
applies to the remaining amounts, which are already covered by the individual K-factors (such as 
the amount of client money held or of assets safeguarded and administered for clients).  

 
 Moreover, we strongly disagree with the concept to qualify ICT risks of portfolio managers (or 

execution brokers) as such as special risks which are not covered by the already established 
capital requirements of the IFD and IFR framework (Article 6(2)(f) of the Draft RTS). ICT risk 
management is already part of the overall risk management of the investment firm. This means that 
the investment firm is required to implement processes which cover all relevant risks (including ICT 
risks if they are relevant). Moreover, with the new European framework on digital operational 
resilience for the financial sector (DORA), a new Regulation will require all supervised financial 
institutions how to implement internal governance rules and ICT risk management processes as 
part of the already existing internal processes. DORA therefore will lead to more effective 
operational resilience to cover ICT risks, but does not require additional own capital.  
 

 Moreover, the mere number of ‘unsuitable investment advices’ (Article 6(2(g) of the Draft RTS) 
seems not appropriate. The inherent risks of advice do not justify stronger capital requirements: 
The new framework of prudential capital requirements shall enhance the ability of the investment 
firm to achieve a more ‘orderly wind-down’ in the event of failure. In this context, it is of utmost 
importance to clarify that an advisor only gives a recommendation to its clients. The final decision 
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whether or to which extent to invest in a financial instrument will be taken by the client. A client of 
an advisor may only suffer losses where an investment firm provides inadequate investment advice 
on which basis the client has made an investment decision. From a prudential perspective, the 
advisor has to ensure that the firm is well organised to avoid such inadequate recommendations 
and that the firm has sufficient own capital to cover legitimate claims resulting from this liability only. 
Therefore, and as an alternative, any number of inadequate investment advice must be linked to 
the question of whether this is based on a lack of internal standards. 
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