
 

 

 
 
BVI’s1 response to the ESMA consultation paper on the draft regulatory technical standards 
under the revised ELTIF regulation 
 
 
Question 5: Do you agree that the types of cost mentioned in paragraph 33 are fixed costs and 
that an assumption on the duration of the investment is necessary to calculate these costs in 
the numerator of the overall cost ratio mentioned in Article 25(2), provided that this overall ratio 
is a yearly ratio? Would you see merit in specifying what is to be meant by the “setting-up” of 
the ELTIF, as referred to in Article 25(1)(a) of the ELTIF Regulation? If yes, could you indicate 
which elements of the “setting-up” of the ELTIF should be clarified? 
 
While ESMA considers that the mentioned entry costs (costs of setting up the ELTIF and distribution 
costs) are to be regarded as “fixed costs”, we would like to point out that distribution fees are also paid 
from the ongoing management fee. These remunerate the quality of the distribution service. As long as 
the investor remains invested in the fund, the distribution partner is continuously remunerated. Even if it 
is technically a management fee within the meaning of Article 25 (1)(c), from which distribution fees are 
then paid in turn, it should at least be made clear that such distribution costs financed from the ongoing 
management fee shall be classified as "ongoing costs" and not as "fixed costs”. 
 
Question 9: Do you agree with the proposed criteria to determine the minimum holding period 
(referred to in point (a) of paragraph 2 - Article 18(6)(a)) of the ELTIF Regulation? 
 
What are your views on the setting of a minimum of X years for all ELTIFs, irrespective of their 
individual specificities (with X equal to 3, for example), with respect to the abovementioned 
minimum holding period? 
 
The criteria to determine a minimum holding period referred to in Article 3 of the draft RTS are relevant. 
 
Paragraph 62 of the ESMA consultation paper on the draft RTS under the revised ELTIF Regulation 
recognizes that a minimum holding period could be different from one type of ELTIF to another as asset 
classes, sectors and markets will have an impact and therefore some may require longer or shorter 
minimum holding periods. We share ESMA’s views as we believe that ELTIFs’ variety of fund terms, 
asset classes (infrastructure, private equity, real estate, among others) and investment strategies call 
for common standards that are based on qualitative rather than quantitative criteria. 
 
Setting a minimum holding period of three years for all ELTIFs, as proposed by ESMA as a default, 
unless the manager of the ELTIF is able to justify that it could be shorter, seems arbitrary and 
inconsistent with proven and tested market practice. Given the extreme range of typical liquidity of the 
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eligible investment assets, an adequate minimum holding period could range between (close to) zero 
and more than two years. 
 
We acknowledge that it is difficult for ESMA to set a specific minimum holding period figure for a multi-
asset product whose assets might have very different liquidity profiles. Therefore, we see the abstract 
criteria formulated in Art. 3 as an important step, but not a sufficient one. We also miss a clear 
distinction between the ramp-up phase of the ELTIF and the subsequent lifecycle of an evergreen 
product. 
 
As currently drafted, Article 3 of the draft-RTS is not sufficient to provide supervisory guidance that 
would prevent divergence in supervisory practices among NCAs. 
 
We would like to illustrate this criticism with a concrete example and ask ESMA to consider whether, in 
ESMA's view, the application of the RTS would ensure uniform supervisory practice within the Member 
States. Suppose ELTIFs (open-ended and for retail investors) are to be launched in Austria, Germany 
and Spain which only invest in a single asset class, namely commercial real estate, what would be the 
appropriate minimum holding period? Obviously, this scenario aims to compare ESMA's approach with 
the national requirements for holding periods for real estate funds. From the point of view of a market 
practitioner, and most likely also the competent NCA, it would be logical to draw a comparison to 
existing fund types and relevant laws of the Member State of domicile to seek guidance and make a 
prudent decision on appropriate holding periods. Applicable national laws for retail real estate funds 
stipulate the following: Austria: Notification period 12 months, no minimum holding period. Germany: 
24-month minimum holding period and 12-month notice period. Spain: Minimum holding period of three 
years. Thus, depending on where the ELTIF is launched, national legal guidance suggests a minimum 
holding period anywhere between Zero (+12 months notification) and 3 years (ex-notification). In our 
opinion, with a fund product designed by an EU regulation such as the ELTIF, there should also be a 
uniform supervisory approach. However, as the example above is intended to show, we run the risk that 
ELTIFs will be given a clearly national tinge, so that the place of domicile unintendedly become crucial. 
 
Admittedly, the reversion to the national laws of the Member States represents an abridged view 
without the explicit consideration of the criteria of Article 3 of the draft RTS. Nonetheless, in the 
absence of practical guidance on minimum holding periods that are more specific to the different asset 
classes, we believe this would still be the most likely outcome. The possibility for managers of ELTIFs 
to justify a shortened holding period (Art. 3 para. 3 draft RTS), from our practical experience with NCA 
approaches, requires that the supervisors may rely on an examination matrix that can be used to check 
whether the justification is valid. 
 
For these reasons, we believe that the RTS should provide more legal certainty regarding minimum 
holding periods particularly for very illiquid asset classes, such as real estate, in order to ensure uniform 
supervisory practice while maintaining an adequate level of flexibility on behalf of the ELTIF manager. 
 
Q11: a) Do you agree with the proposed approach in relation to the requirements to be fulfilled 
by the ELTIF in relation to its redemption policy and liquidity management tools, referred to in 
points (b) and (c) of Article 18(2) - Article 18(6)(c) of the ELTIF Regulation? 
 
Redemptions should be allowed on a daily basis. A minimum holding period combined with a robust 
liquidity management system makes a limitation of the redemption frequency obsolete. 
 


