
 

 

 
 
BVI1 Position on the ESAs’ Consultation paper on Joint Guidelines on the estimation of aggre-
gated annual costs and losses caused by major ICT-related incidents 
 
 
We take the opportunity to present our views on the consultation paper of the ESAs related on Joint 
Guidelines on the estimation of aggregated annual costs and losses caused by major ICT-related inci-
dents.  
 
Question 1: Do you agree with paragraph 7 and 9 of the Guidelines on the assessment of gross and 
net costs and losses of major ICT-related incidents? If not, please provide your reasoning and alterna-
tive approach(es) you would suggest. 
 
No. We do not agree with paragraph 7 and 9 of the drafted Guidelines on the assessment of 
gross and net costs and losses. In principle, we agree that the guidelines should not be considered in 
isolation from the other DORA requirements for the classification of major ICT-related incidents, consid-
ering the economic impact of the incident (Article 18(1)(f) DORA Regulation), and the final report sub-
mitted to the relevant competent authority (Article 19(4)(c) DORA Regulation). However, in contrast to 
Article 11(10) and (11) DORA Regulation, Article 18(1)(f) DORA Regulation explicitly addresses direct 
and indirect costs on an absolute and relative basis at Level 1. The proposed approach with a break-
down by gross costs and losses, the financial recoveries and the net costs and losses of each major 
ICT-related incidents based on the (validated) financial statements such as the profit and loss account 
of the relevant accounting year goes far beyond the requirements of Level 1 in Article 11(10) of the 
DORA Regulation and the mandate of the ESAs in Article 11(11) of the DORA Regulation which re-
quires a mere estimation of aggregated annual costs and losses caused by major ICT-related incidents. 
Rather, we have the impression that this breakdown is intended to provide concrete evidence for the 
supervisory authority as to which costs have actually been incurred. However, the actual impact figures, 
which are to replace the estimates, are only to be submitted in the final report within the meaning of Art. 
19(4)(c) of the DORA Regulation.  
 
In general, we see the annual cost estimate as an instrument of ICT risk management, which is also 
systematically integrated in Chapter II, Section II of the DORA Regulation under the processes for ICT 
risk management. Such costs and losses are considered in existing asset management practices and 
due to sector-specific supervisory requirements, in the assessment of material operational risks on the 
basis of a plausibility check. The new detailed proposal would therefore lead to two procedures being 
required in future: one based on plausibilisation (on an annual/quarterly basis) and one based on the 
detailed breakdown (with different calculation periods if the financial year is not the calendar year). This 
leads to an additional expense for asset managers and investment firms which, in our view, is contrary 
to the purpose of the provision, namely, to submit the statement only on request to the supervisory 
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authority. Against this background, it should be sufficient to state the cost estimate on a purely net 
basis (possibly also per incident).  
 
This is not the only reason why we do not share the ESAs' impact assessment that the breakdown into 
gross/net costs and financial recoveries would not result in any additional material burden (since the 
raw data will already exist in a disaggregated form in the final report and these gross and net costs and 
financial recoveries could be used here). The ESAs themselves make it clear elsewhere in the consul-
tation paper (cf. paragraph 22, page 9) that the values proposed for the purpose of annual estimates 
may well deviate from the reported data in the final report within the meaning of Art. 19(4)(c) of the 
DORA Regulation. This means that financial entities cannot therefore use data that is already available. 
Irrespective of this, the final report for a major ICT-related incident may also be submitted at a later 
date, meaning that the data for the annual estimate should certainly be available earlier. We therefore 
ask the ESAs to minimise the effort involved in this annual cost estimate. 
 
Question 2: Do you agree with paragraphs 5, 6 and 8 of the Guidelines on the specification of the one-
year period, the incidents to include in the aggregation and the base of information for the estimation of 
the aggregated annual gross and net costs and losses of major ICT-related incidents? If not, please 
provide your reasoning and alternative approach(es) you would suggest. 
 
No. We do not agree with paragraphs 5, 6 and 8 of the drafted Guidelines on the specification of the 
one-year period according to which the reference period should be the completed accounting year. In 
practice, the company's financial year may differ from the calendar year. As mentioned above in our an-
swer to question 1, asset managers already carry out quarterly and annual cost estimates on a calen-
dar year basis for the purposes of the risk management process. In practice, this would therefore result 
in additional work for companies with a different accounting year, as they would then have to calculate 
and estimate costs once on a calendar year basis and then again on an accounting year basis. We 
therefore propose to base the estimates on the calendar year. Irrespective of this, we have no 
further objections to the proposals as to which cases should be included in the cost estimate. 
 
Question 3: Do you agree with paragraph 10 and 11 and the annex of the Guidelines on the reporting 
of annual costs and losses of major ICT-related incidents? If not, please provide your reasoning and 
alternative approach(es) you would suggest. 
 
No. We refer to our answers to questions 1 and 2, with which we reject the proposed detailed statement 
of costs and losses. A template is generally helpful in practice. However, this should be reduced to a 
mere net cost statement (possibly also per incident). 
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