
 

 

 
 
BVI`s response to the ESMA Discussion Paper on the trading obligation for derivatives under 
MiFIR (ESMA/2016/1389) 
 
BVI1 takes the opportunity to present its views on the ESMA consultation paper on the trading 
obligation for derivatives under MiFIR. 
 
Q1: Do you agree that the level of granularity for the purpose of the trading obligation should 
apply at the same level as the one used for calibrating the transparency regime of non-equity 
instruments? If not, which level of granularity for the TO would you recommend and why? 
Would that differ by asset class and type of instrument? 
 
We agree with the assessment presented in para 67 that only benchmark dates with a number of days 
around those benchmarks dates for the interest rate derivatives should be in the scope of the trading 
obligation. However, such an approach should be aligned with other jurisdictions (e.g. US) which might 
apply a greater granularity.  
 
Q2: Do you agree that all derivatives currently subject to or considered for the CO are admitted 
to trading or traded on at least one trading venue? If not, please explain which classes of 
derivatives are not available for trading on at least one trading venue. 
 
We agree with the ESMA survey that all derivatives which are subject to the clearing obligation could be 
traded or are available to trade on RMs and MTFs at present. Furthermore, standardised CDSs can be 
traded more frequently than the clearing eligible interest rate derivatives.  
 
We consider it as of utmost importance that each derivative asset class should be traded (and not only 
accepted) by at least two trading venues. In addition, all trading venues, including Organised Trading 
Facilities (OTFs), should be approved from the first day of the legislation coming into force. This would 
offer largest possible choice of trading venues and avoid questions of back-loading transactions 
between venues. 
 
If an EU assessment (e.g. venue and liquidity test) for the determination of the trading obligation for a 
class of derivatives is not meet, ESMA should clarify that such derivative products can be continue to 
be traded OTC. Investment fund management companies require legal certainty that such OTC 
products can be traded without any disruptions enabling them to adhere to the investment guidelines, 
e.g. hedging market risk within the regulated investment fund (UCITS/AIFM).  
 
Q3: How should ESMA determine the total number of market participants trading in a class of 
derivatives? Do you consider it appropriate to carry out this assessment with TR data or would 
you recommend other data sources? 
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We agree with the assessment that ESMA should use TR data.  
 
Q4: In your view, what should be the minimum total number of market participants to consider 
the following classes of derivatives as sufficiently liquid for the purpose of the trading 
obligation? i) OTC interest rate derivatives denominated in EUR, USD, GBP and JPY; ii) OTC 
interest rate derivatives denominated in NOK, PLN and SEK; iii) Credit default swaps (CDS) 
indices? Should you consider that this assessment should be done on a more granular level, 
please provide your views on the relevant subsets of derivatives specified in 1.-3. 
 
The minimum total number of market participants could be specified according to the market volume of 
each participant. Applying a numerical automatic threshold is not appropriate. We think that a  broad 
range of active trading market participants  is crucial.  
 
Q5: Do you agree with this approach? Do you consider alternative ways to identify the number 
of trading venues admitting to trading or trading a class of derivatives as more appropriate? 
 
Please see our answer to question 2.  
 
However, we disagree with the proposal. A good measure of liquidity is the number of trading venues 
(exchanges, MTFs, OTFs) on which a class of derivatives is actively trading (as opposed to the number 
of venues on which a class of derivatives is admitted to trading). The proposal in the DP may cause a 
competition among trading venues admitting a class of derivatives to trading and therefore liquidity 
could be fragmented across different venues. This may lead to market participants, especially from buy-
side, struggling to find sufficient liquidity on a specific trading venue which they have access to. This 
approach was taken in the US and the CFTC is now planning to correct it.  
 
Q14: Do you agree that trades above the post-trade large in scale threshold should not be 
subject to the TO? If not, what approach would you suggest? Should transactions above the 
post-trade LIS threshold meet further conditions in order to be exempted from the TO? 
 
We agree that trades above the post-trade large in scale threshold should not be subject to the TO.  
 
Q25: Do you agree that due to the specificities of the FRA-market, FRAs should not be 
considered for the TO? Do you agree that the majority of FRAs transactions serve post-trade 
risk reduction purposes rather than actual trades? 
 
Yes, we agree. The FRA-market should not be in the scope for a trading obligation as the majority of 
FRA transactions serve a post-trade risk reduction purposes.  
 
Q27: Would you consider the two index CDS as sufficiently liquid for being covered by the TO? 
 
We agree that the two index CDS products are sufficient liquid.  
 
Q30: Do you agree with the proposed application dates? If not, please provide an alternative and 
explain your reasoning. 
 
We strongly disagree. The proposed timeframes do not give market participants, e.g. trading venues 
sufficient time to develop their offerings and trading frameworks for their market participants (e.g. buy-
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side clients). Firstly, trading venues have to develop their offerings before buy-side clients can make a 
decision to which exchange, MTF or OTF they would like to connect to.  
 
On 14 November 2016, ESMA published a final report on the clearing obligation for financial 
counterparties with a limited volume of clearing activity (ESMA/2016/1565). In this report, ESMA 
proposes to postpone the clearing obligation for category (3) for interest rate derivatives and credit 
defaults swaps until 21. June 2019. Such new proposed clearing deadline is well beyond the envisaged 
trading obligation deadline beginning for categories (3) on 03 January 2018 (IRS: Currency EUR, GBP, 
JPY, USD) and 9 February 2018 (IRS: NOK, PLN, SEK; CDS). 
 
We strongly encourage ESMA to propose a well calibrated phase-in approach for the different 
categories of counterparties for the trading obligation once the clearing obligation comes into effect. 
ESMA should avoid to use a start date for the trading obligation before the clearing obligation applies.  
 
Q31: Do you consider necessary to provide for an additional phase-in for the TO for operational 
purposed and to avoid bottlenecks? If yes, please provide a proposal on the appropriate length 
of such a phase-in for the different categories of counterparties and explain your reasoning. 
 
Yes, we think it is necessary to provide for an additional phase-in approach for the TO analogue to the 
compliance deadlines for the clearing obligation. As a starting point of discussion, the timeline for 
clearing obligation for the different financial counterparties could be used.   
 


